Marte Meo er en forebyggelsesmetode og behandlingsmetode til at forbedre, udvikle eller genetablere samspil mellem mennesker.
En analyse og interventionsmetode, der motiverer til udviklingsstøttende samspil og egen udvikling.
Metoden kan anvendes på alle og i alle miljøer hvor der er interaktioner mellem mennesker.
Metodens navn stammer fra latin (mart martis: ved egen kraft).
Marte Meo referer til og bygger på troen på, at alle omsorgsudøvere (både familiære og professionelle) kan komme i besiddelse af udviklingsstøttende kompetencer. Her gælder det, som med andre menneskelige egenskaber og færdigheder, at vi er forskellige. Det vil sige at Marte Meo principperne kan være mere eller mindre tilstede, afhængig af såvel personer som relationer og situationer.
Fælles er, at vi alle har samspilskompetencer som vi kan udvikle og styrke når vi sætter fokus på dem – hos og selv, og dem vi omgiver os med.
En centralt tanke i Marte Meo tilgangen er, at adfærdsproblemer ofte har afsæt, i og er en reaktion på, uhensigtsmæssigt samspil.
Vi kan ved at se videoklip fra egen samspilspraksis få viden om, hvad vi skal gøre mere af, for at forbedre og udvikle samspillet.
Metoden er ressource-, løsnings- og udviklingsorienteret. Den har sit afsæt i humanismen, hvor mennesket betragtes som et individ, der søger at indgår i meningsfulde samspil med andre.
Teoretisk hører Marte Meo metoden til i den moderne udviklingspsykologi, hvor samspillet med andre ses som afgørende for vores udvikling til psykisk sunde individer.
Centralt i metoden er Marte Meo analysen og interaktionsbeskrivelsen som meldes tilbage til den eller de personer der deltager i et Marte Meo forløb.
I analysen undersøges med afsæt i Marte Meo principperne, omsorgspersonernes kontakt til barn/børnene eller beboeren/beboerne.
Der udarbejdes på en udviklingsprofil af barn/beboeren, med fokus på de socioemotionelle færdigheder. I analysen ses der på hvad den voksne kan, og skal gøre mere af, for udviklingsstøttende kontakt. Ligesom der udarbejdes en analyse af hvilke socioemotionelle kompetencer barnet/borgeren har udviklet, og hvad der er udviklingsbehovet.
Marte Meo analysen og barnets/beboernes udviklingsbehov, danner grundlag for en begrundet prioriteret arbejdsliste, som step by step skal integreres i samspillet, med det formål, at løse problemstillingen.
I tilbagemeldingen anvendes korte sekvenser fra video materialet.